BEY HENG ON JÄTTÄNYT AJAN

Bey Heng syntyi 23.2.1925 kuvataiteilijaperheeseen Helsingissä. Äiti, Inkeri Koskimies-Heng, oli herkkä akvarellisti ja opettaja. Isä, Leopold Heng, oli piirtäjä, taidemaalari, konservaattori ja muusikko. Beyn kotona tehtiin aina ja melkein kaikkea itse. Tämä ”itse tekeminen” leimasikin olennaisesti hänen elämäänsä.

Jo alle kouluikäisenä Bey ja perhe muuttivat Savonlinnaan, jossa poika sai kasvaa supisuomalaisessa ja poikavuosia ajatellen ihanteellisessa ympäristössä. Raaheen perhe muutti talvisodan kynnyksellä syksyllä 1939. Talvisodan aikana Bey toimi Raahessa ilmavartiointitehtävissä. Jatkosotaan hän lähti vapaaehtoisena kesällä 1941 toimien lähettipoikana Karjalan kannaksella ja palasi kouluun vasta talvella 1942. Tultuaan ylioppilaaksi Raahesta 1943, hän joutui palvelukseen lääkintämiehenä Rukajärven suunnalle ja myöhemmin pohjoiseen Röyttään. Nuorena, vain 14-19-vuotiaana, koettuja sotia veteraanimme ei mielellään muistellut.

Bey valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta Helsingissä vuonna1950 ja perusti oman arkkitehtitoimiston Veikko Pystysen kanssa. Oman toimensa ohella hän työskenteli Tiilikeskus Oy:n, Puutalo Oy:n ja Rakennustietosäätiön asiantuntijana. Moni suomalainen onkin asunut ja asuu edelleen arkkitehtitoimisto Heng & Pystysen suunnittelemassa kodissa. ”Itse tekemisen” kulttuuria noudattaen Bey rakensi elämänsä aikana perheelleen omakotitalot Espoon Tapiolaan ja Nöykkiöön, sekä talviasuttavan kesähuvilan Lohjan Karstuun. Perheeseen kuului vuonna 2004 edesmennyt vaimo, Marja-Terttu, heidän kolme, vuosina 1949, 1950 ja 1952, syntyneet lapsensa ja melkein aina koira tai kaksi. Tätä kirjoitettaessa Beyn jälkeläisiä on 3 nuorempaa sukupolvea: 3 omaa lasta, 5 lapsenlasta ja 7 lapsenlapsenlasta.

Vuona 1974 Bey siirtyi Helsingin seurakuntayhtymän toimistoarkkitehdiksi järjestäen lukuisia arkkitehtikilpailuja seurakunnallisista rakennuksista, kirkkotekstiileistä ja hautamuistomerkeistä. Siirryttyään eläkkeelle 1988, hän ryhtyi suunnittelemaan ja uudistamaan hautausmaita eri puolille Suomea. Muistolehdot ja uurnahautojen laajempi käyttöönotto olivat hänen erityisalaansa. Vuonna 1994 hän julkaisi kirjan ”Hautausmaat arkipäivän asioina”. Vuonna 2002 hänelle myönnettiin kirkon kulttuuripalkinto juuri hautausmaiden suunnittelun ansioista. Toteutettuja uurnalehtoja Bey suunnitteli Suomeen useita kymmeniä. Tunnetuimmaksi näistä muodostui Mannerheim-ristin Ritaripuisto Askaisissa, joka valmistui kesällä 2017. Hautausmaiden suunnittelua hän jatkoi yhtäjaksoisesti yli kahdenkymmenen vuoden ajan tuntien käsillä tekemisen ja suunnittelutyön yhdistelmän hyväksi dementian torjumiseksi.

Vuonna 1985 täyttäessään 60 vuotta, Bey sai ensimmäisen tietokoneensa. Tästä alkoi aktiivinen kirjoittamisen, esitelmien valmistelun ja digitaalisen valokuvauksen jakso, jota kesti loppuun saakka. Internetin peruskäytön, sähköpostin, skypepuhelut ja hakukoneet hän myös omaksui sujuvasti. Beyn mielenkiinnon kohteita olivat grafologia, jooga, astrologia ja parapsykologia sekä kirjoittaminen ja valokuvaaminen. Hän piti ammattiaiheistaan ja harrastuksistaan lukuisia esitelmiä ja julkaisi artikkeleita eri lehdissä. Lähipiiriään hän ilahdutti kirjoituksillaan ”Vierailuja viisaissa kirjoissa”, jotka ovat yhteenvetoja ja oppimisen ilmauksia hänen lukemistaan teoksista. Ulkoilu, puutarhanhoito ja viljely olivat hänelle myös tärkeitä harrastuksia ja vastapainoa tietokoneella työskentelylle.

Ilo, kiitollisuus, tietoisuus, toisille läsnä oleminen ja hiljaisuus elähdyttivät Beyn viimeisiä elinvuosia. Työntäyteiset vuodet olivat vaihtuneet seesteiseksi ajaksi, jolloin perhe ja läheiset muodostivat elämän arvokkaimman sisällön. Syntymäpäivillään täyttäessään 90 vuotta, hän lausuikin seuraavasti: ”Tässä iässä alkaa ymmärtää perheen ja ystävien merkityksen. Ilman teitä olisin ollut vain pieni tuulen puuska ajassa. Nyt olen saanut mukaani jotakin arvokasta. Olen elänyt pitkän, mielenkiintoisen ja terveen elämän. Kiitokseni siitä!”

Bey siirtyi ajasta ikuisuuteen 28.2.2019 ”elämästä kyllänsä saaneena” ja tuonpuoleisesta uteliaana 94-vuotiaana. Beyn tuhkauurna tullaan laskemaan sukuhautaan korttelissa 13 Hietaniemen vanhalla hautausmaalla.

Kirjoitus perustuu osin Beyn omiin teksteihin, joista soveltaen koonneet maaliskuussa 2019 Petteri ja Kai Heng.